Sunday, September 26, 2010

Koks

No jebkuras dzīvojamas mājas logiem ir jābūt redzmam vismaz vienam lielam, cienījamam kokam. Nopietni.
Tas dod iespaidu par pasauli un dabu kopumā. Viens mazs dzīvības fragments kokā. Katrs zars unikāls, putni u.t.t.
Bez no mājas redzama koka zūd priekšstats par pasauli. Skatoties tikai uz cilvēku necilajiem veidojumiem, rodas stipri ierobežots priekšstats. Par visu. Dabas nianses cilvēkiem nav pacietības izveidot.
Tas kā ar web-appiem telefoniem. Tiek iekļauta tikai visnepieciešamākā funkcionalitāte un noformējums ar cerību, ka pārējais tiks izveidots "kkad, kad būs laiks". Tā laika nav. Uztaisīt kārtīgi ar visām niansēm ir daudz darbietilpīgāk kā vnk uztaisīt labu, funkcionālu un noderīgu lietu. Simtiem un pat tūkstošiem reižu darbietilpīgāk. Tā tas "kad būs laiks" nepienāk, jo vienmēr taču ir kas jauns, ko sākt un ko padarīt kcik derīgu ar pamatfunkcionalitāti un ko cerēt līdz gatavībai novest kkad vēlāk. Tās cerības gandrīz nekad nepiepildās.
Toties koks jau ir pilnība. Pirmkārt, tas ir un aug gandrīz bez jelkādas piepūles no clv puses. Otrkārt, tam ir tik daudz nianšu un tik interesantu zaru veidojumu. Cilvēkiem gluži vienkārši nav ne laika, ne pacietības ko tādu veidot. Tāpēc clv veidotie objekti nevar būt līdzvērtīgi. Tāpēc nebūs līdzvērtīga pat skaista, labi uzprojektēta un uzbūvēta ēka vai satiksmes būve.
Lai varētu vispār iedomāties par pilnību, tā ir jāredz. Jāredz bieži. Šim nolūkam nav nekā vienkāršāka par koku aiz loga.
Tāpēc no jebkura loga ir jābūt redzamam vismaz vienam lielam un cienījamam kokam.

No comments: