Thursday, February 24, 2011

Skype 5 uz Mac OS

Par daudz kritizēto Skype5 uz Mac OS X 10.6 jeb Snow Leopard (SL). Daudzi daudz kur netā sūdzas, ka saskarne esot neērta, ar daudz tukšiem laukumiem u.c. lietojamības problēmām. Apskatot ekrānu attēlus, kopumā šīm sūdzībām varu piekrist.

Kāpēc nemēģinu instalēt un tad kritizēt? Ir citas problēmas, kas būtu jāizskauž manā Mac OS (piemēram, FileVault neatbrīvotā HDD vieta), lai radītu sev vēl vienu problēmu, ko novērst. Pēc atsauksmēm (kaut vai mac.tunt.lv) spriežot, šis eksperiments man tik un tā beigtos ar 5.versijas demontāžu un atkārtotu 2.8. versijas instalāciju. Turklāt, cik sapratu, tad vienīgais lielais jaunums funkcionalitātē ir videokonference, kas manā ikdienas arsenālā neietilpst.

Ko no šīs info varam secināt? Iespējas ir divas.Pirmā un prastākā: Skype veidotājiem vienkārši ir sakāpis galvā un radusies liela vēlēšanās attaisnot pārāk liela kolektīva eksistenci un mainīt saskarni tikai tāpēc, lai kaut ko mainītu, turklāt ignorējot izskanējušo kritiku, kamēr 5. versija vēl bija beta. Parastā jau Apple un Google praktizētā iekasēšana no vecām inovācijām un to apaudzēšana ar (gandrīz) nevienam nevajadzīgām papildus iespējām.Man tomēr gribētos ticēt nu jau izslavētajai igauņu gudrībai un tālredzībai. Ka šīs ir īslaicīgas neērtības gaišākas nākotnes vārdā. Jo īpaši pēc plašās betas kritikas, kas lielos vilcienos tika ignorēta - kāpēc tad vispār tika publicēta beta? Tiešām, lai ignorētu lietotāju atsauksmes un sagatavotu viņus nenovēršamām ciešanām? Nav muļķīgi?

Skype gatavojot vai jau ir izgatavojuši iPad versiju. Steve Jobs, piesakot Mac OS 10.7 jeb Lion, kas nākšot klajā šajā pavasarī, reklamēja Mac OS vizuālu tuvošanos iOS.

Tāda ekrāna aizpilde, kā Skype 5 uz Mac OS, būtu ļoti pat adekvāta uz iPad (ar iOS) ekrāna. Piekrītu, ka uz SL, tas ir neērtības radošs aizķēpāts ekrāns, kas mazina lietotāja brīvību bez ekstra konfigurācijas (varbūt ar tādu šāda iespēja ir, nezinu) vairākas Skype sarunas turēt kaut vai dažādās Space, ne tikai atsevišķos logos.

Kāpēc saskarne veidota tieši šādi, neskaitot klaju muļķību? Varbūt tā ir gatavošanās Lion?
Man kaut kā gribas ticēt un cerēt, ka uz Lion Skype saskarne iederēsies OS un būs lietojama. Tāpat ceru, ka Skype pārāk neaizrausies ar vairākumam lietotāju nevajadzīgu papildus funkcionalitāti, noslīcinot ņudzošā pudurī visu plaši lietotās un iemīļotās pamatfunkcijas - čatu un zvanu.

No comments: