Thursday, December 9, 2010

Portāla uzturēšana un putnu barošana

Pieradināšana. Portāls un putnu barotava. Tiem ir vairāk kopīga nekā pirmajā brīdī varētu šķist.

Nesen lasīju kādu blogu, neatceros kuram vīriešu dzimuma pārstāvim piederošu (ja autors atzīsies un pieprasīs uz viņu atsaukties, pielikšu atsauci), bet stāsts bija par putnu barošanu ziemā. Runa nebūs par to, ka šī nodarbe ir kļusvusi par šīsziemas modes kliedzienu - lielķibeles sekas, tauta izklaidējas un ceļ pašapziņu kā māk- , bet par stāstu. Stāsta būtība bija, ka barot principā nav slikti. Ja putnus nebarotu vispār, vairums izdzīvotu, vājākie kristu dabiskajā izlasē. Stāsta doma: ja reiz esi sācis barot, tad baro līdz pat pavasarim. Citādi putni, ko esi ar barību pieradinājis un kuri nesākti barot būtu pārdzīvojuši dabisko izlasi, aizies bojā, jo tērēs savu laiku nevis barības meklēšanai citur, bet gaidīšanai pie tukšas barotavas. Tāpēc barotava nekad nedrīkst būt tukša.
Nesens negadījums ar konkrētas tematikas sociālu portālu. Tēmai nav nozīmes, izņemot to niansi, ka cita līdzvērtīga tās pašas tematikas portāla, kur apgrozīties tai pašai publikai latviešu valodā, nav. Portāls bija privāts, vairums kontu bija bezmaksas, bet bija pieejami arī maksas konti ar plašākām iespējām. Kādā nedienā portāla administrācija portālu slēdza. Nianses, ka portāls nebija īsti drošs, bija glabāts nekodētā un nelabvēļu nokopētā DB u.t.t., ir tikai blakus apstākļi.Privātu portālu tā īpašnieki jebkurā brīdī drīkst un var vnk aizklapēt ciet. Pilnīgi jebkādu iemeslu dēļ - kaut vai dēļ personīgās aizņemtības pamatdarbā. Tiem, kas portālā piedalījās bez maksas nekādas pretenzijas principā nevar būt. Maksas opciju lietotājiem tomēr viņu samaksāto kapeiku būtu pieklājīgi atgriezt. Bet tas arī it kā ir viss.

Praktiski visi portāli ir privāti. Arī valstis savus oficiālos var vērt ciet un vaļā pēc katras vēja pūsmas zem attiecīgās amatpersonas cepures. Tātad jebkas, ko mēs rakstam internetā, var ne tikai mūs pēc gadiem vajāt par mūsu sen aizmirstiem izteikumiem, bet arī var jebkurā brīdī vienkārši pazust no tīkla nezināmā virzienā. Tā kā neesam neko maksāuši, tad atprasīt kko vai pieprasīt portāla darbības turpināšanu likumīga pamata nav. Varbūt tomēr ir morāls pamats?

Konkrēta sociālā grupa bija tā pieradusi komunicēt tieši tajā portālā. Pēc tā slēgšanas ar neskaidriem solījumiem varbūt kādreiz darbību atjaunot daži cilvēciņi tik tiešām apjuka... Kur tagad meklēt šās tematikas komunikāciju?! Kā būt ar pusvārdā palikušām sarunām? Portāla administrācija bija atvēruši citur mazu web lapiņu, kurā īsumā pastāstīja, kas noticis un nestāsta vēl joprojām, ko plāno un vai vispār vēl ko bez domēna vārda notirgošanas plāno. Daļa no portālu apmeklējušās sabiedrības izteica atbalstu administrācijai un kādus atvadu vārdus, bet citi pauda dziļu neapmierinātību ar tādu rīcību - uzskatīja, ka tā ņemt un aizklapēt, pat neļaujot saglabāt lokāli, piemēram, privāto saraksti (kuru kkādas nezināmas personas jau ir nokopējušas ar visu DB), nav korekta rīcība no morāli ētiskās puses. Likumīgi viss OK, ja atdos maksātājiem samaksāto. Daži pat saņēmās apriet cilvēkus, kas gadiem par gandrīz pliku velti bija viņiem nodrošinājuši tehniski nekvalitatīvu, bet tomēr komunikācijas vietu, kurai šobrīd analogas nav.
Pirms gadiem ~5 vai pat vairāk SWH bija doma aizklapēt nerentablo Rock raidstaciju. Arī es toreiz biju starp ķērcējiem, kas visam pa starpu veltīja ne tos gaišākos vārdus īpašniekiem, kaut gan viņi rīkojās ar savu īpašumu, kuru es bez maksas izmantoju. Toreiz man personīgi bija svarīgi, lai tieši tā komunikācijas platforma man vēl kādu brīdi būtu. Tagad šo radio un vispār radio klausos ekstra reti. SWH Rock joprojām eksistē, bet tā pāveidots, ka man tādu vairs nevajag. Metinātājs citā raidstacijā ir Žurnālists, es palaižu garām Therion koncertu Rīgā u.t.t. Ja SWH Rock tagad aizklapētu, biku noškrobotos, bet patiesībā jau man būtu vienalga. Nelamātos pa internetu un piketēt neietu.

Ir medaļai arī otra puse: ja kkas notiek galīgi šķērsām, bet darīt tur neko nevari, tad atliek tikai ļoti skaļi bļaut. Ja nu sadzird kāds, kas kko var darīt... SWH toreiz Rock neaizvēra, nezinu, "piketa" vai kādu savu apsvērumu dēļ. Tādā pat veidā var mēģināt uzmundrināt arī portāla īpašnieku, kam nolaidušās rokas. Varbūt vēl saņemsies, sakārtos lietas un viss būs. Vai tas viss nebūs pārveidots par ko pilnīgi citu? - Iespējams. Uz to brēcējiem būtu jāgatavojas. Tas pārveidotais variants viņiem var arī vairs nepatikt.

Te arī man atausa līdzība ar tukšo barotavu un pieradinātajiem putniem. Putni lidinās ap aizklapēto barotavu un klaigā, lai viņiem to atdod atpakaļ vai lai piepilda. Laikā, kuru varētu veltīt barības meklēšanai citur.
Pirmsinterneta laikos taču kkā cilvēki komunicēja, bet to mēs vairs neatceramies. Lēnāk un šaurākā lokā tas tomēr bija. Mums patika mūsu barotava. Labāk nekā citas, kas gan jau kkur ir. Tas nekas, ka jumtiņš uzkrita uz dažām galvām.
Ļoti labi saprotu uzmesto portāla lietotāju emocijas un pirmo paniku ap tukšo barotavu. Lai varētu sākt konstruktīvi rīkoties ir jāpierimst emocijām.
Portāla uzturēšana tāpat kā putnu barošana ir kādu citu dzīvu radību pieradināšana. Pieradumu izraisījušās lietas atņemšana var izsaukt tikai un vienīgi sliktas sekas - no uzmetiena sajūtas vai negatīvu emociju izvirduma līdz pat letālām. Tā ka portālu -īpaši tādu ar konkrētu visai šauru lietotāju loku- saimniekiem būtu jārēķinās ar to, ka tas būs jāuztur ļoti ilgi, kā minimums līdz paaudžu maiņai. Un ne tikai jāuztur, bet arī jāatīsta, lai nenotiktu visādi negadījumi kā ar šeit aprakstīto portālu. Pieradināšana un atbildība par pašu pieradinātajiem.

Turklāt portāli pieradina vairāk kā, piemēram, blogi, jo tur cilvēki ir atstājuši daļu sevis, daļu sava laika.Veiksmīgu portālu saimniekiem tomēr būtu jāapsver atbildība portāla lietotāju priekšā. Dot principā ir labi un ir vajadzīgi, bet ļoti jāizvērtē ko, kam un kad.
Varbūt varētu tos, kam portāls ir ļoti vajadzīgs tieši tagad un ļoti personīgi, iesaistīt tā veidošanā un uzlabošanā?

No comments: