Sunday, March 13, 2011

Kindle 3 pirmā atskaite

Rīt Kindle 3 apritēs mēnesis manās gādīgajās rokās. Tāpēc nu jau varētu būt daudzmaz korekta atskaite.

P2180201

Kindle 3 iegādi, t.sk., motivāciju jau ir aprakstījis @pbs_lv http://pbs.lv/2011/02/07/kindle-3-2/
Pasūtīju 8.02.2011., 10.02 kindle jau bija Rīgā (UPS sekotājs uzrādīja), iesūtīju atmuitošanai nepieciešamo pilnvaru līdz 11.02 un saņēmu kindle 14.02. - tātad 2 dienas ceļā no ASV un tad 4 dienas LV birokrātijas līkločos (nedēļas nogali ieskaitot)… 
Piegādei tieši man bija vēl viena nepatīkama nianse - UPS kurjers nenesa augšā daudzstāvenē: kāpiet vien lejā pakaļ paši, un clv, kam uzticēju pieņemt paciņu, to arī izdarīja. Es piezvanītu uz LV centrāli un izlamātu to kantori. Bija jāpiegādā līdz dzīvoklim, nevis jāmēģina par jau apmaksātu darbu izubagot vēl kādu kapeiku!

Mans vienīgais mērķis, pērkot Kindle, bija atsākt lasīt grāmatas. Piefiksēju, ka pēdējos gados lasu ar vien mazāk. Papīra formātā grāmatas vairs nepērku, jo tagad taču tik daudzas ir pieejamas internetā. Ieaudzinātais skopums neļauj pirkt par $ to, ko var dabūt citur par velti.
Tiesa, ka pilns internets ar lasāmvielu, bet datora lasīšanas pacietības pietiek maksimums pāris lapām jeb vienai pāris ekrānus gara weblapai. Tas arī viss uzmanības kapitāls. Tā nevienu veselu grāmatu izlasīt nevar. Vispār ik pa max 45 min ir jāņem pauze. Uzmanību novērš arī domas par visām tām grāmatām, kuras nelasu, kamēr lasu šo vienu. Kā var koncentrēties uz vienu, ja traucē tas, ak vēl taču folderī X ir N grāmatas, kuras arī derētu izlasīt, un internetā ir vēl tūkstoši…

Kindle ar nodomu ielādēju tikai dažas grāmatas un pāris avīzes un žurnālus. Žurnāls arī nonāca kindle tikai tāpēc ka twitterī atradās 2011. gada Rīgas Laiks (par velti, protams). The Guardian ielādē calibre, kad to atceros piestartēt uz iMac.

Tā kā man tuvumā ir cilvēks, kam šad tad ir jāpaņem līdzi dažu likumu aktuālās versijas, izveidoju nelielu Automator programmiņu, kas tieši šos likumus pieglabā no likumi.lv HTML formātā un nosūta uz Kindle e-pasta adresi. Šodien pirmo reizi izmēģināju šo uzpildi atkārtot pēc programmiņas izveidošanas dienas 16.02.2011. - skaisti: izdzēšu likumus ar visu collection, iedarbinu programmiņu uz iMac, kas ar Growl rāda, ko dara, pēc tam sagaidu failus Kindle, izveidoju jaunu collection (man ir būtiski collection nosaukumā iekļaut šo failu veidošanas datumu, jo likumi regulāri jāaktualizē) un salieku tajā tikko ienākušos likumus. Viss.

Kindle 3 ir pārāks par Mac datoriem, iPad un iPhone tikai ar vienu: e-tinti. Tas ir acīm draudzīgākais lasāmrīks kāds līdz šim izdomāts. Jaunie Mac datori un iP… spilgtā saulē vispār nav lietojami, pie tam vēl ir pārāka dārgi, lai varētu, piemēram piebirt ar pludmales smiltīm vai iekrist dīķī.
Tā spožums un posts ir faktiski viena funkcija - grāmatu lasīšana.
Ja vajadzīgs e-pasts, twitter, youtube u.c. izklaides un pat darbs, tad Kindle nav īstā manta. Tad daudz labāk derēs iPhone vai iPad, vai dators.

@Vigants http://piezimes.lv/2010/10/10/amazon-kindle-hack-spelites-un-pielikumi/ ir aprakstījis Kindle hakus un spēlītes. Varu apliecināt, ka spēlītes tur ir un pieejamas tieši ar alt+shift+m vai alt+shift+g, bet neko interesantas tās nav. Droši vien noslēptas tieši tāpēc.

Paldies! Angļu - latviešu vārdnīca, kaut gan ne visai pilnīga, gan jau noderēs. Pagaidām gan vēl paturu referencei un nelieku par noklusēto. Neatrada tādu vārdu kā “suricate”, kas ir parasts susliks.

Pēc Jailbreak nejūtu nekādu vajadzību. Tiešām. Ir interesanti paskatīt ne savus screensaverus arī tad, ja viens otrs no senajiem autoriem pēc tam naktī var murgos rādīties.

Interneta pārlūks nav slēpts, bet ir visnotaļ nelietojams. Interenta pārlūka uzkāršanās bija 1. un vienīgais negadījums, kas uzkāra visu Kindle jau pirmajā tā lietošanas dienā. Lapas te neveras, te karas. Ielogoties twitterī jau ir vesela eksekūcija. To tomēr izdarīju, lai varētu sevis izceltos fragmentus un savas piezīmes nosūtīt uz slēgtu twitter kontu. Nav īsti uzticības Kindle failu sistēmai.

Noklusētais fonts lieliski attēlo arī latviešu burtus, tāpēc pēc hakotiem fontiem nesaskatu nepieciešamību.

Vienīgās nebūšanas ar latviešu valodu rada meklēšana. Ja meklētājā ierakstīsi “gars”, tad vārdu “garš” neatradīs. Meklē tikai pilnus vārdus ar visām galotnēm. Nevar meklēt vārda sākumu un nevar meklēt vārdus ar LV specifiskiem burtiem - tā vnk neko neatradīs.
Savas piezīmes ir rakstāmas tikai un vienīgi ar angļu alfabētā ietilpstošajiem burtiem.

Pa mēnesi ir pusizlasītas vairākas grāmatas, kas joprojām paralēli ir procesā. Ir izlasīti vairāki pilni The Guardian (tā ir liela ikdienas avīze) un 1 Rīgas Laiks numurs.

Kindle beidzot ir sācis izrādīt, ka akumulatora saturs iet uz beigām un dara to visnotaļ uzbāzīgi. Lādēju Kindle tikai vienu reizi - tā saņemšanas dienā kārtīgi pilnu uzlādēju. Kopš tā laika nav bijis pie vada.

Pēcāk pasūtīju arī vāciņu no bieza eko auduma un ādas. Līdzņemšanai ārpus mājas vāciņš bija absolūti nepieciešams, citādi somās nobružātos ekrāns. Lai arī vāciņš it kā ir paredzēts ne tikai pārvadāšanai, bet arī Kindle lasīšanai tajā, lietoju vāciņu tikai pārvadājot un pa retam īsus brīžus lasot ārpus mājas.
Kindle 3 ir ideāls svars un iespēja to ļoti ērti turēt rokās. Ar vāciņu šīs ekstras pazūd. Kindle kļūst gandrīz 2x smagāks un krietni grūtāk saturams rokā.
Klaviatūra jau tāpat nav neko ērta un noteikti nebūs derīga pat epasta rakstīšanai tajā panīkušajā pārlūkā (iPhone epastam būs 100x ērtāks), tad ievākotam Kindle ir praktiski nelietojama.

Kopumā: ir pagājis mēnesis, līdz galam nav izlasīta neviena grāmata, bet vairākas ir pavirzījušās uz priekšu un cerība un prieks vēl ir saglabājušies. Noteikti nav nekādas vilšanās :)

Pievienoju attēlu ar Kindle vāciņā, lai radītu pilnīgu iespiadu… 

No comments: